Хранене според Аюрведа

Хранене според Аюрведа
Аюрведа означава „наука за дълъг живот“. Храненето в тази система спомага за поддържане на пълно физическо, психическо и душевно здраве. Предлага начин на живот в хармония и баланс с околната среда.
Подходът към храненето в Аюрведа е базиран на това, към кой телесен тип (доша) принадлежите. Основните типове са 3 (вата, пита и капха), но има и смесени. Ето най-общо, кратко описание на всеки от тях:

Вата: Жилави хора с дребни кости и тънка, мургава кожа. С фини, тъмни и чупливи коси. Малки очи, тесни устни, тънък или гърбав нос.

Пита: Хора със средно телосложение и добре развита мускулатура. Светла кожа, често обсипана с бенки и лунички, меки светли или червеникави коси. Чертите на лицето са умерено изразени, очите най-често са светли, а носът - прав.

Капха: Едри, пълни хора с големи крайници. Кожата е светла, често - мазна, косата - гъста, с дебел косъм. Лицето е обло, с големи очи и нос. Устните са плътни, зъбите - бели и големи.
Основният принцип на храненето в Аюрведа е, че храните, които са подходящи за един тип, са отрова за друг:
Вата - най-подходящи храни: зърнени и бобови - пшеница, зеленчуци - всички, освен суров лук и картофи, плодове - всички, освен ябълки, круши и пъпеш, ядки - орехи, бадеми, кедрови ядки, масло - сусамово, млечни продукти - всички млечнокисели, особено кисело мляко, сладкиши - всички освен шоколад. Най-подходящ вкус на храната - сладък, кисел и солен.
Пита - най-подходящи храни: зърнени и бобови - всички освен царевица, зеленчуци - всички сурови зеленчуци освен лук, плодове - всички освен цитрусови, ядки - не се препоръчват, млечни продукти - всички освен млечнокиселите, сладкиши - мед. Най-подходящ вкус на храната - сладък, горчив и стипчив.
Капха - най-подходящи храни: зърнени и бобови - царевица, соя, зеленчуци - всички, но не сурови, а задушени, плодове - ябълки и круши, ядки - не се препоръчват, масло - слънчогледово и царевично (ограничено), млечни продукти - не се препоръчват освен козе мляко, сладкиши - мед. Най-подходящ вкус на храната - лют, горчив и стипчив.

Хранене според вкуса
Според Аюрведа всеки от шестте вкуса влияе различно на човешкото тяло. Естествено, съвременните продукти често са със смесен вкус.

Киселият вкус (земя и огън) е полезен за сърцето и храносмилането. Излишъкът на храна с кисел вкус може да доведе до слабост, отпадналост, бледост, треска, световъртеж, нередовен стомах.

Сладкият вкус (земя и вода) дава прилив на енергия и положителни емоции. Излишъкът на храни със сладък вкус води до затлъстяване, диабет, злокачествени тумори.

Соленият вкус (вода и огън) засилва храносмилателната активност, отделянето на пот, слюнка и сълзи. Излишната употреба на храни със солен вкус може да предизвика ранно побеляване на косата и поява на бръчки, кожни болести.

Лютивият вкус (огън и въздух) засилва апетита, облекчава храносмилането, загрява, възбужда сексуално. Излишъкът на люто предизвиква жажда, болки в гърба, треперене на ръцете.

Горчивият вкус (въздух) улеснява изхвърлянето на токсините от организма и изгарянето на мазнините, лекува кожни заболявания. Горчивите храни рядко се приемат в излишък, но ако това се случи, водят до изтощение и слабост.

Стипчивият вкус (въздух и земя) прочиства кръвта, ускорява затварянето на раните, изгаря мазнините. Прекаляването със стипчивата храна води до запек и болки в сърцето.