Много и
зследователи вярват, че проблема със затлъстяването изисква широко социално решение - такова, което включва по-големи регламенти и достатъчно високо облагане на хранително вкусовата промишленост, както и храненето в обществени места, като училищата. Както и конструиране на градовете така, че да ние по-приятно да вървим или да караме колело вместо кола. Това, разбира се, не означава, че индивидуалната личност е безсилна да се справи със заобикалящата я среда, която до голяма степен ни окуражава да ядем повече и да се движим по-малко. Няма как да премахнете собственоръчно всичките плакати и реклами на бързи храни, които Ви изкушават всеки ден по пътя за работа. Главният проблем, както казва Браян Уансинк – директор на Корнелския Университет по хранене, и Бранд Лаб – автор на „Механично ядене” е, че точно тези реклами действат на подсъзнателно ниво. Вие дори не осъзнавате, че ядете повече отколкото сте възнамерявали. „ Хората си въобразяват, че са прекалено умни за да се влияят от околните” казва той. Въпреки това, неговото проучване сочи, че тези хора не са съвсем прави. Затова ще Ви представим топ 4 на съветите за най-лесно справяне и отбягване на безсъзнателното нагъване:
1. Използвайте по-малка чиния – но не прекалено малка. Възможно е вече да сте чували този начин за надлъгване - като замените огромната чиния, в която си сервирате, с по-малка т.е чиния с големината на фризби. Това е добра идея но не избирайте по-малка чиния от 23см. в диаметър, казва Уансинк. Неговото проучване сочи, че когато намалите прекалено много размера на чинията така, че разликата да се отчита от зрението Ви, Вие си сипвате втора порция, или правите по-висока купчина от пюре. Целта е да направите промяната неочевидна.
2. Правете си отделни порции. Имайки възможността да си досипете в чинията е лесен и неусетен начин да ядете повече храна отколкото осъзнавате, казва Уансинк. Той и колегите му са записали хора, които се хранят по фамилния начин и след това правят запитване колко порции храна предполагат, че са изяли. Отговорите биват от рода на една или две порции. „ След това превъртяхме записа и се оказа че са изяли четири порции” казва той. Вместо това си сипете храна в кухнята и седнете на масата за да я изядете.
3. Спазвайте едно просто правило когато се храните в ресторант. Голяма част от хората се бъркат когато се хранят на вън. Възприемат го като специален случай, пък и никой не обича да е под напрежение и да мисли за всяка хапка докато се храни. Вместо това направете компромис, съветва Уансинк. Поръчайте си каквото пожелаете, като първо, и след това си позволете две допълнителни неща. Например една чаша алкохол плюс десерт или мезе (аператив) и хляб, но не и повече от това.
4. Направете умишлени препятствия за малките закуски. Вместо да казвате „Не трябва да ям закуски”, си позволявайте, но го направете така, че да Ви е трудно. Бариерата може да е географска - да слагате чинията със сладките на 200м от вас. А, може и да е поведенческа – кажете си, позволявам ти да си хапнеш сладко, но само след като си изял плод. Дори това да е само половин чепка грозде. Целта е да направите нещо друго преди да сте посегнали към закуската.
Това са само някои от начините, по който можете да се справите с несъзнателното ядене. Ключа е да намерите тактика, която да има ефект върху Вас.