Гликемичен индекс
Повечето от храните с висок гликемичен индекс са съставени от въглехидрати с проста структура, които се разграждат лесно и бързо и рядко в тези храни се съдържат фибри и други хранителни макронутриенти.Те ще ви държат сити по-дълго време и плавно ще ви зареждат с енергия за по-дълъг период от време, освен това освен въглехидрати се предполага, че ще съдържат и белтъци и мазнини, също толкова необходими за нашия хранителен план. Избирайте предимно храни с нисък до среден гликемичен индекс.
Не се ограничавайте крайно от въглехидратите с висок гликемичен индекс, защото те също си имат роля в нашия метаболизъм, те са най-подходящият източник на енергия и възстановител на загубения гликоген.
Посочените хранителни стойности са за 100 гр продукт.
Нисък (40) Среден (40-60) Висок (61-100)
Зеленчуци и бобови Сготвени моркови 39
Зрял боб 30
Леща 29 Консервиран боб 42-52
Зелен грах 48
Сладък картоф 51-54
Сладка царевица 55
Плодове Ябълка, слива 38-39
Круша 37
Сушени кайсии 31
Грейпфрут 25
Череши 22 Манго 56
Жълт банан 53
Грозде 46
Портокал 44
Праскова 42
Банан (със зелени петна) 41
Портокал 41 Печен картоф 85
Инстантно картофено пюре 83
Пържени картофи 75
Варени картофи 73
Тиква 75
Диня 72
Ананас 66
Стафиди 64
Банан (с кафяви петна) 63
Хляб, зърнени храни, мюсли Пълнозърнести спагети 37
Ечемик 25
Соя 18 Мюсли 56
Кафяв ориз 55
Царевица 55
Овесени ядки 50-55
Пуканки 55
Жито 54
Ръжен хляб 50
Макарони 45
Бели спагети 43
Трици 42 Бял ориз 92
Франзела 90
Безглутенов хляб 90
Cheerios, Cornflakes 82-89
Donut 76
Вафла 76
Бял хляб 70-72
Кроасан 67
Кускус 65
Кифла 62
Пълнозърнест Хляб 62
Млечни продукти Мляко 34
Нискомаслено плодово кисело мляко 33
Обезмаслено мляко 32
Нискомаслено кисело мляко с изкуствени подсладители 14 Сладолед 61
Сладки и снаксове Фъстъци 15 Шоколад 49
Пуканки 55
Протеинов бар 57 Желирани бонбони 80
Оризов сладкиш 77
Сухари, грахам 74
Напитки Pepsi Light 0
Cola Light 0 Сок от портокал 52
Сок от грейпфрут 48
Сок от ананас 46
Сок от ябълка 41 Coca Cola 63
Захари Фруктоза 22 Лактоза 46 Малтодекстрин 105
Глюкоза 100
Пчелен мед 88
Кристална захар (сакроза) 65
Гликемичен индекс
Публикувано от Д-р Димитър Димитров
Етикети: Гликемичен индекс